Скъпи приятели,

 

През 2022 г., в зората на второто си десетилетие, Байк и рън за Чепън застава зад нова кауза. Природата е нашият вековен дом и нейната защита чувстваме като наше естествено задължение и призвание. Продължаваме да помагаме на СДП “Балкани” и АПБ в ключовите им дейности по възстановяване инфраструктурата на Драгоманското блато и опазването на столетни дървета. През тази година официално стартираме своята подкрепа в дългогодишна инициатива за изследване и защита на птиците, чиито естествени местообитания сред дивата природа и край водните басейни са поставени под сериозна заплаха:

 

В 11-тото издание на “Байк и рън за Чепън“ 5 лв от всяка стартова такса ще бъдат дарени за Опръстенителен орнитологичен лагер Дуранкулак 2022 г., провеждан ежегодно от 2019 г. Съвместно от НПМ-БАН, ИБЕИ-БАН, СДП „Балкани„, Фондация ЛЬО Балкан и г-н Патрик Бергкамп – опръстенител на птици от Холандия. За каузата ще бъде дарена и 50% от стойността на продажбите на традиционната кърпа Buff, с уникален дизайн за всяко издание на Байк и рън за Чепън, който тази година е поклон пред пъстрото птиче царство. Красивият Buff, дело на художничката София Попйорданова, ще може да бъде открит в магазина на Национален природонаучен музей, както и в магазини “Стената” през втората половина на август.

 

Какво представлява и защо е важно опръстеняването на птици?

 

Основният фокус на опръстенителния лагер е изследване миграцията на птиците по Западночерноморския прелетен път „Виа Понтика“. Това се прави чрез опръстеняване на птици – един от най-простите и същевременно важни методи за изучаването на птиците и тяхната миграция. Това своеобразно маркиране позволява да се следи както движението им в рамките на дадена територия, така и миграцията на дълги разстояния от и до техните места за зимуване. Опръстеняването често е и единственият начин да се наблюдава продължителността на живота при птиците и възрастта, в която достигат полова зрялост и започват размножаване. Благодарение на него се генерират данни за степен на оцеляване, причини за смърт, възраст и размер на популацията за даден вид птица.

Други цели на лагера са обучението на нови изследователи и опръстенители на птици, както и на доброволци от всички възрасти в изучаване и опазване на природата.

 

Кога се провежда опръстенителният лагер Дуранкулак и за какво са необходими средства

 

Лагерът се провежда на брега на Черно море, в защитена зона “Дуранкулашко езеро” в периода 15 август – 1 ноември всяка година. Научно-техническата и битова база на лагера разчита на доброволци и дарения за следното:
алуминиеви пръстени за опръстеняване и специални клещи за тяхното отваряне и затваряне около крака на птицата
електронни везни и шублери за определяне на тегло и размери мрежи и колове за улов на птиците
гориво за транспорт на доброволци, опръстенители и отговорник смени до лагера през цялата продължителност на полевия сезон
храна.

 

Птиците са една от най-уязвимите части на природното биоразнообразие – да направим каквото е по силите ни да смекчим ефектите на урбанизацията, изсичането на горите, замърсяването и още редица фактори, унищожаващи всяка година огромни популации на птичето богатство!

Вижте още за каузата и допълнителни възможности за даряване тук

 

магазин Стената и БАЙК И РЪН ЗА ЧЕПЪН се променят. Участвай и Ти!.