КАУЗА 2024: ДА СЪХРАНИМ ВЕКОВНИТЕ ДЪРВЕТА НА БЪЛГАРИЯ

През 2021 Байк и Рън за Чепън събра от регистрации над четири хиляди лева, които дари на Асоциацията на парковете в България (АПБ) за старта на кампания за картиране и опазване на вековните дървета в България. През 2024 г. отново ще дарим 5 лева от всяка регистрация за тази кампания, като ще разчитаме на съдействието на всеки за продължаване на кампанията и ангажиране на възможно най-голям брой българи от всички възрасти.

Защо вековните дървета?

Вековните дървета са пазители на величието на българските гори. Те са неми свидетели на исторически събития и съхраняват народните традиции. Те са глътка въздух и зрителна наслада за неспокойния дух на градския човек. Асоциацията на парковете в България има две кампании за опазване на вековните дървета и можете да се включите във всяка една от тях:

Кампания „Да съхраним вековните дървета на България“ е основната кампания на АПБ за запазване на вековните дървета в страната. Голяма част от старите дървета нямат институционална защита защото няма информация за тях и институциите просто не знаят за тяхното съществуване. Това може да е предпоставка за тяхното унищожаване при визникване на инвестиционни проекти, или други обстоятелства касаещи мястото, на което се намира дървото. Събираме данните за потенциалните вековни дървета от цялата страна, за които да подготвим предложения за защита, които да изпратим до отговорните институции. Информация може да изпратите на: https://priroda.parks.bg/

 

Кампания „Провери състоянието на вековно дърво“ е насочена към вече обявените вековни дървета и цели проследяване на здравословното им състояние с цел констатиране на конкретен проблем и подаване на сигнал до институциите за предприемане на мерки за спасяване на дървото и удължаване на неговия живот. Включвайки се в кампанията ще допринесете за тяхното опазване, като помогнете да узнаем тяхното моментно здравословно състояние. Така ще можем да преценим дали са добре и какво е необходимо да бъде предприето при възникнал проблем. Можеш да се включиш в кампанията от тук: https://vekovnidarveta.parks.bg/

 

Направили сме събирането и подаването на информацията лесно и удобно, нужен Ви е само вашият телефон. Не е нужно да инсталирате приложения, или да теглите формуляри. Необходимо е само да влезете в създаденият за това сайт и да подадете информацията. Така след разходката, освен спомените от деня остава и приятното усещане, че сте допринесли за опазването на дървото, което сте посетили.

 

Но колко всъщност знаем за вековните дървета около нас – в нашето населено място и как да ги защитим?

 

В отговора на тези въпроси, ние от магазини Стената, виждаме решение и възможност да помогнем. Ще участваме в създаването на информационна база данни за тези важни обекти и ще помогнем в процеса по тяхната регистрация. Във връзка с това 5лв от всяка стартова такса на годишното ни състезание Байк и Рън за Чепън 2024 ще бъдат предоставени отново на кампанията „Да съхраним вековните дървета на България“.

 

За нас е важно да повишим и информираността за значението на вековните и забележителни дървета защото те сами по себе си са природни забележителности и тяхното опазване е от огромно значение за нашето бъдеще като граждани и българи, жива връзка с нашето минало. Историята на всяко едно такова дърво е преплетена с много човешки истории, а често и с местни митиве и легенди. Така опазвайки ги запазваме не само връзката с нашите корени, но и нашата национална идентичност, традиции и култура.

 

Регистрирайте се за участие в пролетното 13-то издание на БАЙК И РЪН ЗА ЧЕПЪН 2024 и ни помогни ни да обявим повече вековни дървета в България за защитени!

Имаме и Адреналин, имаме и Кауза.

Нека правим Добро!